1. Za katere rastline so primerne izdelki iz mikorize?

Izdelki iz mikorize so primerni za skoraj vse vrste rastlin. Posamezni produkti so primerni za posamezne skupine rastlin. Symbivit je tako primeren za zelnate rastline in sadno drevje, Ectovit za večino lesnatih rastlin, Rhodovit za vresovke, Turfcomp pa za travo. Podrobnejša navodila si oglejte v rubriki produkti ali nas kontaktirajte.

2. Ali je mikoriza gnojilo? Kakšna je razlika med mikorizo in gnojilom?

Mikoriza ni gnojilo, saj gnojila vsebujejo elemente potrebne za rast in razvoj rastlin (npr. dušik, fosfor, kalij). Mikorizne glive pa tvorijo simbiozo z rastlinami in jim pomagaju pri privzemu teh snovi iz zemlje. Tako lahko rastline izkoristijo že valiko nižje koncentracije hranil v zemlji, kar zmanjšuje potrebo po gnojenju. Prav tako zaradi gostega razrasta glivnih vlaken (hif) v substratu privzemajo hranila iz včjega volumna ter zadržujejo vodo v tleh dalj časa in tako zmanjšujejo stres rastlin, kar se pokaže v hitrejši rasti in večjem pridelku.

3. Ali lahko izdelki iz mikoriznih gliv škodujejo mojim rastlinam?

Ne, izdelki iz mikoriznih gliv so povsem varni, saj vsebujejo le glive ki so prisotne v naravi, v umetnih sistemih (vrtovi, parki,…) pa zaradi človekove dejavnosti niso prisotne oz. so prisotne v zmanjšani gostoti. Mikorizne glive ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov in jih je nemogoče predozirati, saj se glive, ki se ne bi povezale s koreninami, razgradijo po naravni poti.

4. Ali lahko škropim rastline s pesticidi če uporabljam mikorizne glive?

Mikorizne glive so namenjene okolju prijazni vzgoji rastlin, pri kateri se uporablja čim manj pesticidov in mineralnih gnojil. Lahko jih uporabljate a ne v prevelikih količinah. Prvi mesec po nanosu gliv v zemljo ne uporabljajte fungicidov, nato pa pesticide uporabljajte v čim manjših količinah. Prav tako lahko zmanjšate uporabo mineralnih gnojil.

5. Kako dolgo ostane mikoriza v tleh?

Mikorizne glive se povežejo s koreninami in se v zemlji razmnožujejo ter tako ostanejo v tleh celotno življenje rastline. V vrtu ostanejo tudi če poberete pridelek in ponovno vzpostavijo povezavo z novimi rastlinami pomladi. Mikorizne glive tako predstavljajo okolju in vaši denarnici prijazen način vzgoje rastlin.

6. Kolikšno povečanje pridelka lahko pričakujem?

Povečanje količine pridelka ob vnosu mikoriznih gliv v zemljo je odvisno od mnogih dejavnikov. Rastlinam se poveča odpornost na stres in poveča rast predvsem v okoljih s slabo prstjo. Tako se lahko rast poveča tudi za več kot 50%. Ob dodatku mikoriznih gliv v vrt pa ne pomagate samo rastlinam ampak varujete tudi naravo, saj v takem bio- vrtu uporabljate manj škodljivih pesticidov in mineralnih gnojil, ki se spirajo v podtalnico in jo onesnažujejo.